Zwaluwen 2 kampioen; een fantastisch seizoen

Na het succes van Henry Rutten, door met Zwaluwen 2 vanuit de res. 2de klasse via de nacompetitie te promoveren, is het dit seizoen gelukt om direct kampioen te worden in de res. 1e klasse. Met een heel nieuw team, alleen Kevin de Krieger en Nick Hessel maakten als speler beide promoties mee, wist het tweede elftal deze knappe prestatie neer te zetten. In 41 wedstrijden werd er 118 keer gescoord, kreeg het er 91 om de oren, deden in totaal 45 verschillende spelers mee en was slechts 1 speler één wedstrijd geschorst. Klik op de volgende link voor de volledige Statistieken_Zwaluwen2_2016-2017.

De B-selectie werd voor dit seizoen vormgegeven met veelal 1e jaars senioren: Thijs Oomen, Julian Keizerwaard, Sydney Dijkshoorn, Jochem van de Hoff en Olivier van Dorssen stroomden door vanuit Zwaluwen A1 en Emre Cicek, Ahmet Unalar en Harry Schagen kwamen over van VFC A1. Edinho Lima (Kethel/Spaland 1) en Roly Barbara (OranjeWit 2) complimenteerden de selectie. Vrijwel direct aan het begin van het seizoen kwam Sonny Brouwer (A1) het team versterken, doordat Jochem vanwege de aanhoudende blessure van Brian Struis doorstroomde naar de A-selectie. De staf, onder leiding van Carlo Krznaric, bestond uit Giovanni Kloppert (assistent trainer), Mariska Tieben (verzorgster), Eelco Burgers (assistent/grensrechter) en Wilfried Salomons (leider).

De voorbereiding verliep zeer wisselvallig, er werd met overtuigende cijfers gewonnen van Zwaluwen 3 (6-2), Blijdorp/zon 1 (4-1) en Simonshaven 1 (9-0). In de beker ging het daarna iets moeizamer. Sportclub Monster werd nog met 1-0 verslagen door supersub (zeker niet de laatste keer) Roly Barbara en van Westlandia 2 werd enigszins geflatterd met 4-1 verloren. Van reserve hoofdklasser Ter Leede 2 kregen de zwartwitten een ouderwets potje voetballes; 8-1 werd het voor de club uit de bollenstreek.

De eerste competitiewedstrijd werd door drie onnozele persoonlijke fouten verloren van BVCB 2, maar direct werd duidelijk dat Zwaluwen 2 het niveau aankon van de res. 1e klasse. Ook in de tweede wedstrijd keek Zwaluwen 2 tegen een 1-2 achterstand aan met nog 15 minuten op de klok, maar door wederom Roly Barbara (schitterende solo) en Emre Cicek (heerlijke vrije trap) werd het 3-2. Na de eerste overwinning bond Zwaluwen de ene na de andere tegenstander aan de zegekar; SHO 2 (2-4), MVV’27 2 (4-2), Capelle 3 (3-5), Oude Maas 2 (7-1) en Brielle 2 (3-4). Na de zegereeks stond het gepromoveerde Zwaluwen op de eerste plaats en kon tegen Spirit de 1e periode titel grijpen. Het werd in een slechte maar spannende wedstrijd 3-3 en waren afhankelijk van de wedstrijd Barendrecht – Brielle. Die wedstrijd eindigde in een verrassende overwinning voor Brielle. ZWALUWEN 2 IS PERIODEKAMPIOEN. Een prestatie waar niemand van had durven dromen voorafgaand aan de competitie.

In de eerste seizoenshelft volgden er nog 5 wedstrijden, waarvan er nog vier gespeeld moesten worden tegen teams uit de huidige top 5. De goede vorm werd doorgezet; XerxesDZB 2 werd in een zeer spannende wedstrijd met 1-0 verslagen met dank aan Sonny Brouwer, die Zwaluwen meerdere malen op de been wist te houden met zijn katachtige reddingen. Vervolgens werden Neptunes/Schiebroek 2 (6-1), Soccer Boys (0-3) en Alexandria 2 (2-1) verslagen. De laatste wedstrijd van het jaar 2016 werd afgesloten tegen de runner-up Barendrecht. De wedstrijd eindigde in een 4-4 gelijkspel en de winterstop werd ingegaan met een voorsprong van 8 punten!

Op 4 februari 2017 stond de eerste competitiewedstrijd van 2017 weer op het programma na een winterstop van ruim 50 dagen. Na twee nederlagen tegen MVV’27 2 (3-0) en Spijkenisse 2 (2-0) was de voorsprong van voor de winterstop als sneeuw voor de zon gesmolten. Tegen BVCB 2 pakte Zwaluwen de draad weer op waar het gebleven was en won met 4-1. Na SHO met 4-1 te hebben verslagen speelde Zwaluwen weer tegen de runner-up XerxesDZB 2. In een thriller van een wedstrijd toonde het jonge Zwaluwen zijn spierballen en won met 2-1. Bij Oude Maas 2 werd er onfortuinlijk met 3-1 verloren en Capelle werd met 4-1 een afgedroogd. Wat er in de wedstrijd tegen Spirit 2 gebeurde mag op zijn minst als het mirakel van Ouderkerk worden bestempeld. Met nog 5 minuten te gaan keek Zwaluwen 2 plotseling tegen een 1-0 achterstand aan. Het centrale duo, Ben de Vries en Julian Keizerwaard, stormden naar voren voor een slotoffensief. De net ingevallen topscorer Emre Cicek ontpopte zich toen als verlosser. Met een fantastische voorzet kopte Julian Keizerwaard de bal snoeihard binnen. Diep in blessure tijd kreeg Zwaluwen een vrije trap op rand 16. Emre Cicek schoot hem zeer goed binnen over de muur maar werd net gekeerd, tot dat daar (niet geheel toevallig) Robin den Breems opdook om hem binnen te schieten!

Hierna volgden weer twee keer de achtervolger op de koppositie. Met een (5-3) en (5-1) overwinning tegen respectievelijk Brielle 2 en Neptunes 2 was de voorsprong 6 punten met nog 3 wedstrijden te spelen. De vertrouwde misstap tegen laagvlieger Soccer Boys 2 was dan ook geen verrassing. Op eigen veld werd met 3-1 verloren. Gelukkig verloor de gehele top 3 in dat zelfde weekend. De voorsprong van 6 punten werd behouden op weg naar Alexandria 2, waarin 1 punt voldoende was voor het kampioenschap. In de Kwibus met het derde bouwde de spanning van de kampioenswedstrijd zich gestaag op. Wat volgde was een bizar slechte warming up en een nog slechtere 1e helft waarin Harry Schagen en Julian Keizerwaard nog wel tot scoren kwamen. Met nog 45 minuten te gaan was konden we het kampioenschap ruiken. In de tweede helft rechtte Zwaluwen de rug en gaf geen enkele kans meer weg. Troy scoorde met zijn hoofd en bitje de 3-2 en seizoensrevelatie Pjotr Jongste, 4 wedstrijden 6 goals, schoot de bevrijdende 4-2 binnen.

Sinds zeer lange tijd acteert Zwaluwen volgend seizoen weer in de reserve hoofdklasse en mag zich gaan meten met de beste amateur teams van Nederland. Een seizoen om naar uit te kijken!

Ik wil graag de spelers, Giovanni, Eelco, Mariska en Wilfried bedanken voor een onvergetelijk seizoen!

Carlo Krznaric