Welkom bij vvZwaluwen

V.V. Zwaluwen
Zwaluwenlaan 500
3136VH Vlaardingen
010-4749436
info@vvzwaluwen.nl

Postadres:
Postbus 6009
3130DA Vlaardingen

Adres

Ve2; Zwaaiend naar het publiek neemt “de Snelle”emotioneel afscheid.

Het is zover ….de laatste keer …wat wil je drinken…..Henk hangt zijn sloffen aan de wilgen.

De kogel is door de kerk….hij stopt ermee…..al actief voetballer sinds mensenheugenis…..werd op zijn derde al gesignaleerd al putje voetbal spelend…toen werd al opgemerkt dat hij een grootse carrière tegemoet ging…..het 2e en 3e werd gehaald  , van de veteranen…. maar toch….het lesgeven ging hem veel beter af….

We zagen het al een beetje aankomen.. geruchten gingen dat er een staking zou uitbreken binnen de club….niet meer trainen(deden we toch al niet ) en ook dat Voorzitter Hugo gaat stoppen…..zou dat de druppel zijn…nee hoor….als Henk aan een ding een hekel heeft dan is het te veel plastic in deze wereld. ..had die net bij de EU gelobbyd voor een plastic vrije Europese zone gaan ze bij Zwaluwen over op  kannen bier met plastic erbij….nog net geen rietjes….

Het afscheid verliep niet helemaal zoals gepland….Op het thuiscomplex was er geen plek meer door wat ingelaste wedstrijden die hogere prioriteit hadden dan het afscheid van Henk….dus na wat organisatorische omzettingen werd de wedstrijd verplaatst naar Neptunus alwaar… hoe origineel Meester Henk afscheid kon nemen tegen “de oude Meesters.”

Henk wist mij op voorhand te melden dat hij  niet geheel fit was….op dinsdag heeft hij een bekend arts in Vlaardingen moeten raadplegen….na gedegen onderzoek kwam die tot de conclusie …het zijn de zenuwen voor de (laatste) voorstelling en trok daarop de onderste lade van zijn bureau open en zei neem dit medicijn 3x daags en je gaat weer als een trein….of sneller….bij navraag bleek het   Colombiaanse koffie  te zijn……Er wordt nu gedacht om dit recept voor het volgende seizoen uit te schrijven voor het gehele team.

Door alle omzettingen was het helaas niet mogelijk om de favoriete scheidsrechter , van  Henk te laten fluiten…Het lijdend voorwerp in menig verslag moest internationaal fluiten….reactie van HS: maakt niet uit jullie kunnen ook zonder mij hem eruit werken……

De wedstrijd zelf  kende in de 1e helft een verrassend verloop…bij een aanval van ons maakte een  Neptuniaan  een overtreding  binnen de 16 ,met als gevolg  penalty voor ons… ..Marcel dacht …die ga ik echt niet nemen dus riep keihard : Wissel !!   … en wie komt er dan in….inderdaad  Henk,

onberispelijk schoot hij de bal in de uiterste hoek de keeper zo als ze zeggen het bos insturend..

Bij je afscheid scoren  het zijn er niet veel gegeven die dat kunnen zeggen .. zo kan ik mij nog een krantenkop herinneren …kolkende Arena neemt afscheid van legende…..

Hierna was de tegenstander toch wel van slag met als gevolg dat we zelfs op  2-0 voorkwamen door een schot van Jeroen welke door hun keeper, eufemistisch gezegd ,niet goed werd  verwerkt..Als hij dat nog wil terugzien… Bert heeft daar een fraaie foto van…drama in zakformaat…..

Hierna  was het wel gedaan met onze aanvallende aspiraties voor de rust en kwamen de gastheren weer terug in de wedstrijd met als gevolg een 2-2 ruststand….

Na  de rust ging onze tegenstander een (drie)tandje hoger spelen waardoor het verschil tussen de kampioen en nummer laatst tot uitdrukking kwam in de score  7-3 …met nog een score van, ik geloof Jeroen? …..Vermeldenswaard is dat Joop de 2e helft ging vlaggen  waarvoor dank….

En dan is het moment daar : onder luid applaus van het uitverkochte sportpark maakt Henk voor het laatst de  gang naar de kleedkamer…..wellicht een klein traantje wegpinkend.  “ Dit was het dan”

Twee fotografen hebben dit op de gevoelige plaat vastgelegd  dus ook weer iets voor het album….

Na de wedstrijd was het dan weer tijd voor een ……verfrissing……Onze Nestor heeft er al op ingespeeld….zijn bijnaam Buisje wordt vanaf nu Vaasje…..

Tja en als dan Bert, Joop en Sjaak  aan de  babbel gaan wordt het nog dubbel gezellig..

Henk verraste ons  onder het roepen van “dit is eenmalig ” om met 4 kannen bier binnen te komen !   Waarna hij een dankwoord tot het gehele team richten en proosten op een gezonde toekomst…

Terug in eigen kantine werd Henk nog even toegesproken door Voorzitter Hugo….leraren onder elkaar…….

Goed dan laten we nu even Henk aan het woord:

Hoe lang precies ben je lid van v.v. Zwaluwen ?

Ik ben niet zo’n held met jaartallen, maar begon rond 1962  als pupil bij v.v. Zwaluwen nog aan de Kethelweg met dat prachtige derde veld omgeven door bomen. Er circuleert nog een prachtfoto van het toenmalige team .Ik ben nog  bij de heren Roodenburg thuis geweest om me daar voor te bereiden op spelregelwedstrijden, ja ja Hans !

Rond mijn 12e jaar gestopt om wat extra zakgeld te verdienen .Ik compenseerde dat gebrek aan voetbal door straatvoetbal (putjebal ) en bijna dagelijks voetbalde ik uren lang op het parkeerterrein bij VFC. Dat veldje ligt er na al die jaren nog precies zo bij. Ik werkte dus iedere zaterdag bij melkboer/later SRV – man jan Suiker hele straten in Ambacht af om klanten te voorzien van melk en overige producten. Dat was nog die mooie tijd dat mensen de portemonnee buiten legden met geld erin om zo te betalen of het raampje open lieten om de melk binnen te laten zetten. Maar ik dwaal af, daarna studie en pas rond mijn 35e jaar naar DVO omdat  collega en vriend Joost Wildschut daar speelde. Na een jaar of 10 wilde ik de cirkel rond hebben en kwam terug naar de eerste liefde op het huidige complex. Daar kwam ik al snel onder de hoede van Sjaak Schilder . Later V2 , de annexatie van V3 en sinds enige jaren dus het huidige team .
Hoogtepunt :Ik herinner me in ieder geval één kampioenschap in het team met o.a. Sjaak, Joop Brussee, Bert, Kees Vogel, Ron R,Maarten, Frans, Arthur (denk ik ) ,Maarten Kruidenier als
keeper en dan vergeet ik er nog een paar. Geen idee meer welk jaar maar de bloemen zijn al even geleden weggegooid.

Als je het voetbal van nu vergelijkt met dat aan het begin van je carrière  van pakweg 60 jaar geleden, wat valt je dan op ?

De maatschappij heeft meer veranderingen ondergaan dan het voetbal. Als kind zie je het voetbal  door kinderogen, nu door veteranen ogen. Het was vroeger een pracht sport en dat is het nog steeds en dat zal het altijd blijven !

Zo lang lid, je hebt vast wel één of meerdere anekdotes te melden.

We waren een keer onderweg en ter hoogte van de van Nelle fabriek bij Schiedam schiet de achterklep open en vallen er meerdere voetbaltassen uit de auto, het was de auto van Bert. Twee man hielden de auto’s tegen (die met 100 km aan kwamen scheuren  ) , de andere twee graaiden de tassen met uitgevallen spullen bij elkaar .Even later kwamen we bij het complex van de tegenstander en ik weet nog dat ik 2 keer scoorde toen. Nog altijd als ik een achterklep van een auto sluit bij de voetbal , moet ik aan dit gebeuren denken.

Een herinnering die je eigenlijk niet moet lezen, maar hebben gehoord : De discussies in de periode Sjaak tijdens de wedstrijd .Dat ging er vaak uiterst luidruchtig en ongecensureerd aan toe  en gebeurde dus over en weer tussen eigen medespelers. ( “ Hou nou eens je muil “ en dan terug “ Hou zelf je muil “ ) en de tegenstander zag en hoorde dat aan . Hilarisch, onzinnig eigenlijk , maar het gebeurde.

Verder denk ik met veel plezier terug aan de vele autoritten op weg naar de tegenstander: Met Joop , die aan één vraag genoeg had om een hele autorit achter elkaar te praten, later de slee van René Bernoster, die me altijd liet kwijlen als hij het had over zijn aanwezigheid in de Arena na weer een gewonnen wedstrijd.

Tot slot : De kleedkamer humor, die er 50 jaar geleden al was en er nog steeds is.

nu je afscheid neemt als actief lid kan de club dan een beroep op je doen voor andere zaken zoals penningmeester bijvoorbeeld na je jarenlange inwerkperiode bij VE2 ?

Ik  zal zeker nog regelmatig mijn gezicht laten zien maar zeker niet in een functie, laat mij lekker mijn gang gaan. En mijn penningmeesterschap en de boekhouding voor V2 daarbij doe ik nog in een schriffie en iedere week met een liniaaltje een nieuw kolommetje. Zal vreselijk achterhaald zijn, maar ik heb me ermee gered.

Tot slot : Jammer dit jaar het terugtrekken van het technisch duo Jan en Martin. Wel is dat uiterst creatief opgelost allemaal , maar ik pleit toch voor duidelijkheid .Mijn advies zou zijn om aan het begin van het nieuwe jaar een keer met elkaar om de tafel te gaan met op papier alle taken en pas de deur weer van het slot te doen als alle taken vergeven zijn. Duidelijkheid, binnen en buiten het veld, wie wil dat niet ?

Dit verhaal gaat Henk uitprinten en toevoegen aan het fraaie boek met foto’s en verslagen wat door Martin in elkaar is gezet en aan hem uitgereikt met de woorden “ het laatste hoofdstuk ontbreekt nog.”

En dat is de vraag dan ook …is dit echt het laatste hoofdstuk  want…zie verslag van vorige week …hij blijft nog actief met …..WANDEL voetbal….

 

Henk,

Toen VE2 met VE3 fuseerde dacht de toenmalig aanvoerder er goed aan te doen om je (rechtsbenig) bij mij aan de linkerkant te posteren met de mededeling dat de jongere( ik dus) nog wat kon leren van de oudere ,we schelen 3 maanden maar toch…die sturing van achteruit zal ik en het team gaan missen.

Namens de spelers van VE2 wil ik hier onze grootse dank uitspreken voor al die jaren voetbal met ons team en jouw onvolprezen inzet m.b.t.  het penningmeesterschap wat je al die jaren zo gedegen hebt  bijgehouden.  Rene B. heeft ooit gezegd dat een van de hoogtepunten van de wedstrijd was dat Henk met het kratje “geestrijk vocht” binnen kwam….. en zo was het ook…..

Tevens zullen we je creatieve verslagen gaan missen…..soms was de gedachte ..hoe komt die erop….

MEESTERLIJK gewoon……

Henk het ga je goed en hopelijk zien we je nog vaak langs de lijn……

Jan /Nr16