VE2: De slag bij Bruinisse

9-6-2018: Net als in Vlaardingen was er ditzelfde weekend de wereldberoemde slag bij het pittoreske dorpje Bruinisse. Voor deze strijd is het veteranenelftal uitgenodigd om deze slagenwisseling na te spelen. Het bleek dat eveneens zo’n 1000 jaar geleden hier een plaggenhut met aangrenzende tenten stond waar nu het clubhuis van de Bruinisse golfclub staat. Bij opgravingen rondom het huidige clubhuis kwamen er gave pullen te voorschijn. Vermoeden is dat er zo’n 10 eeuwen geleden hier regelmatig geproost is op een overwinning.

De langverwachte dag is eindelijk aangebroken De meesten van VE2 verzamelden zich eerst bij de kantine van Zwaluwen. Op naar Bruinisse, de Jan-Jan, Martin-Martin en Frans-Frans deden het prima, maar de Hans-Hans van Duncan haperde blijkbaar. Het volgen van de M leek wel een goed plan, en kwebbelend en al stoof Duncan zo Goes binnen, op naar de MacDonalds. Foutje, bedankt. Zo kwamen deze spelers een uur later binnen gehuppeld, de koffie sloegen ze maar over.

Het vooraf oefenen voor de grote strijd was van levensbelang, het putten en afslaan staat op het programma, zie de spelers hoe ze aandachtig luisteren en goed hun best doen. Vooral het inschatten van het niveau van de mogelijke tegenstanders was interessant. Waar zitten de zwakke plekken? Wie kan de druk aan om toch dat balletje het putje in te meppen, als alle ogen op je gericht zijn?

Uit overleveringen blijkt dat toendertijd hier ook zo’n golfslag-spel gespeeld werd. Echter dat ging wat lastiger, want de ballen waren stenen, de golfclubs hakbijlen en de putjes werden gefabriceerd door mollen. Om het gras kort te houden was er geen greenkeeper aangesteld, maar een paar paarden werden losgelaten om het gras te korten. Gelukkig hoefden we die moeilijkheidsgraad niet na te spelen, dat vond de pro niet zo’n goed idee.

Zo de warming-up is achter de rug, nog wat indrinken voor de echte strijd.
In tegenstelling tot de slag van Vlaardingen waren er geen 2 maar 3 partijen die voor de winst gingen.

In Vlaardingen was het Dirk de Derde die voor de overwinning ging. Echter in Bruinisse was een machtsstrijd tussen 3 Heren die vochten voor een jonkvrouw. De winnaar van het spel mocht bij de fee intrekken. En waar woonde deze jonkvrouw? Precies op de plek waar nu het stulpje van Kees wn Corrie zich bevindt. Het was een burcht met een ophaalbrug bij hole 15. Het is daarom ook niet vreemd dat Kees iedere keer weer over de sloot wil springen, helaas de ophaalbrug is echter geheel verrot geraakt en ligt op de bodem van de sloot.

De 3 teams worden samengesteld, ieder met 6 man/vrouw. Zeer opvallend is dat de 5 koppeltjes bij elkaar blijven, dan kunnen ze de volgende dag lekker bekvechten aan de keukentafel wat ze fout gedaan hebben. Er was er één die wilde overlopen, maar het was niet de bedoeling dat 2 fotografen in één team rond zouden lopen.

De strijd was hevig, de spaanders, uhh ballen, vlogen door de lucht, we zagen bijzondere hoogstandjes vlak langs de grond om dat kleine rotballetje in dat o zo kleine putje te krijgen. Alhoewel de verschillen minimaal waren in het aantal slagen naar dat putje, was eigenlijk al vooraf bekend welk team zou winnen. Kijk de resultaten van de afgelopen jaren maar na, één persoon wint altijd.

Valsspelen werd nog geprobeerd, maar team 1 won met 28 slagen, de andere 2 teams hadden er 29 slagen over gedaan over de 9 par-3 holes. Als we nou het komende seizoen in de competitie zoveel punten halen, dan heeft deze slag ook nog wat opgeleverd.

Tijd weer voor de plaggenhut en daarna over de ophaalbrug naar jonkvrouw Corrie voor weer een zeer gastvrije ontvangst. De hapjes waren weer overheerlijk.

Tenslotte naar de wok voor het ouderwets graaien naar allerlei heerlijkheden. Nog nooit gezien, als je je bordje niet leeg had gegeten, moet je daarvoor boeten, en wordt je naar de keuken gedirigeerd voor de afwas.

Het was weer een heerlijke en sportieve gezellige dag, met dank aan vooral Corrie en Kees, maar vergeet Jan niet die ook nu de coördinatie van dit spektakelstuk ter hand had genomen.

Tot volgend jaar!