Welkom bij vvZwaluwen

V.V. Zwaluwen
Zwaluwenlaan 500
3136VH Vlaardingen
010-4749436
info@vvzwaluwen.nl

Postadres:
Postbus 6009
3130DA Vlaardingen

Adres

’t Laatste Kunstje – De weg naar de Periode – Aflevering 1

Een renaissance in de politiek en een neerdalende uil. Het landschap in de vaderlandse politiek is veranderd, maar het landschap in de 3e klasse huppeldepup kan ook niet meer hetzelfde worden genoemd. Na de jaarwisseling is Zwaluwen 3 simpelweg niet te stoppen. Behalve dan door de aanstaande kampioen van de eerder genoemde klasse maar zelfs zij konden het niet helemaal zelf tegen ons. De renaissance in de politiek wordt belichaamt door Thierry en Theo. De Renaissance aan de Zwaluwenlaan kent meerdere gezichten. Menno heeft z’n broer Benno naar huis gestuurd en heeft in de winter besloten om zelf maar weer te gaan voetballen; Sjoerd mag weer vuile meters maken voor die gasten; alles wat Diogo aanraakt verandert in goud en er wordt in toenemende mate steeds minder naar de trainer geluisterd.

Het gaat dus weer beter/goed met De Vogels. Reden voor deze succesjournalist om de inkt weer uit de kast te halen. De andere reden voor dit schrijfwerk is de start van Periode 3. Van oudsher de periode waarin Zwaluwen 3 zich opricht, boven zichzelf uitstijgt en dan net tekort komt voor een prijs. Binnen de groep (bij mij vooral) leeft het gevoel dat dit laatste punt vanaf nu verleden tijd is. Het gaat gebeuren! Laat mij u tot april/mei meenemen op een tocht langs grasvelden, derby’s en kannetjes na afloop.

Wedstrijd 1 in periode 3 was in De Lier tegen LYRA 4 op Veld 5. Thuis werd het 1-1. Wat wij nog weten was dat wij toen zelf goed speelden, dat LYRA een beste ploeggie had en hoog stond op de ranglijst.
Je gluurt als voetballer altijd even naar de tegenstander tijdens de warming-up: ff checken. Wie hebben er mooie schoenen aan? Wie loopt er als goede voetballer? Het bekende werk. Laat ik het zo zeggen: de warming-up van LYRA 4 kwam niet overeen met hun positie op de ranglijst. De eerste mentale opkikker was binnen.

Robin is na de winterstop volledig uit de gratie geraakt. De reden is bekend en schijnbaar terecht; één keer meegedaan en die wedstrijd verlies je ‘toevallig.’ Die mocht dus lekker ING Internetbankieren en met een stabiel middenveld begon Zwaluwen aan ’t Laatste Kunstje.

Het begin was goed. Er zat energie in en Zwaluwen was met afstand de bovenliggende partij. Martijn besloot een keertje wel te luisteren naar Carlo en trok dapper mee ten strijde tot ver over de middenlijn. Mede hierdoor was er dreiging en ontstonden er kleine kansjes. Het enige wapen van LYRA was vierkantje richting de bebrilde brommer op de flanken. Het zwart-witte overwicht resulteerde uiteindelijk in een levensgrote kans. Tim won een kopduel en verlengde de bal naar een metersmakende middenvelder. Joeri liep mee en ontving de bal aan de zijkant van de 16; voorzet richting Tim; potje vrijworstelen en de spelerscheidsrechter wees richting de 11 meter: penalty Vogels!
Tim besloot achter de bal te gaan staan, maar Tim scoort liever uit assists van Diogo. De keeper van LYRA weet dat ook en stopte de penalty. Er leek niet veel aan de hand. We speelden echt goed. Het bleek toch een keerpunt in de eerste helft. De rust verdween van veld 5 en Zwaluwen ging mee in het lange-halen-geweld (schuld van Tim dus eigenlijk).
Als vechtvoetbal niet je eigen speelstijl is, moet je daar zeker niet een keer mee beginnen in ‘t Westláán’. De lange ballen richting Roadrunner kwamen nu wel aan en daarmee kwam Zwaluwen ook onder druk. Hier hadden we zomaar op achterstand kunnen komen, maar de kansen die ontstonden werden of verprutst of tegen Water aangeschoten.
Even plotseling als de rust verdween uit het spel, kwam Zwaluwen toch op voorsprong. Hoewel LYRA druk zette, waren ze de omschakeling en de restverdediging vergeten in de kleedkamer.  Een walhalla voor iemand als Diogo. Een opgepikte bal tussen de linies (jawel), Joeri werd snel gezocht en verlengde de bal met gevaar voor eigen leven richting Diogo. Die begon te rennen, kapte een speler uit en schoot raak in de korte hoek: 0-1!
Zwaluwen kocht hiermee het overwicht over en had de tweede goal graag voor de rust kunnen en willen maken. Lukte alleen niet.

In de rust lekker aan de thee én limonade. Dextrootje erbij. Broodje. Ik vond de rust wel een beetje aan de korte kant, maar goed je wilt toch dat veld weer op en die overwinning veiligstellen.

De tweede helft was hectischer. LYRA heeft zeker wat ballen tegen Water aangeschoten, maar echt uitgespeelde kansen leverden ze niet af. Ik had in het veld niet het idee dat Lyra nou beter werd, maar meer dat Zwaluwen het zichzelf moeilijk maakte door het overspelen naar elkaar over te slaan en maar gelijk het heil te zoeken bij running Diogo. Welverdiende shout-out naar Cabral. Een lichtelijk ongelukkige eerste helft, maar in het tweede bedrijf werd er zeer goed verdedigend gedampt.

Uiteindelijk bleek het heil zoeken bij Diogo wel het middel tot succes. De aanvoerder/inschuivende verdediger was de beste man bij LYRA, maar zijn drie kompanen achterin hadden timing 12 op FIFA. Zo gebeurde het dat door mistasten Diogo alleen op de keeper af ging en het veel gebruikte recept doemde weer op want Tim kwam aan de rechterkant aanstormen: balletje breed = doelpuntje erbij = 0-2. Even later een bijna identieke situatie; maar het schot van Diogo zijn ze nu nog aan het zoeken.

Het verzet van de roodhemden nam in kracht af en een paar minuten voor tijd was het Diogo (heb z’n naam wel heel veel getypt nu) die de wedstrijd definitief in het slot gooide met een circusact: 0-3! Veteraan Sebastiaan wilde nog even 15 euro betalen door middel van vergelding bij een wat heetgebakerde middenvelder, maar de scheids floot vrij snel na de aftrap af. Water heeft gewoon een keer de 0 gehouden! De eerste keer dit seizoen!

Verbazing over de overwinning was er achteraf niet echt in de kleedkamer. De opgetrokken wenkbrauwen kwamen vooral door de constatering hoe ongekend goed wij eigenlijk zijn na de winter. Aanstaande vrije zaterdag is er tijd voor bezinning en intrinsieke oplading. In de wandelgangen circuleert een mogelijke oefenwedstrijd op donderdag; Robin kent iemand bij VDL. Ik ben niet zo’n fan van avondwedstrijden dus ik zie jullie de week erna als we Mijn Sparta de vernieling in spelen.

Mannen bedankt!