Welkom bij vvZwaluwen

V.V. Zwaluwen
Zwaluwenlaan 500
3136VH Vlaardingen
010-4749436
info@vvzwaluwen.nl

Postadres:
Postbus 6009
3130DA Vlaardingen

Adres

Martin Talmon; 50 jaar Zwaluwen, wat vliegt de tijd!

Michel van Egmond zag er nog geen brood in, dan maar zelf een stukje schrijven over het 50 jaar reilen en zeilen bij Zwaluwen, gelardeerd met namen uit het verleden en foto’s. Misschien word je ook genoemd, of sta je op een foto.

 

De beginjaren kan ik me nog goed herinneren, als jochie van 8 jaar mocht ik eindelijk lid woren van Zwaluwen. Helaas niet op mijn verjaardag in maart, ik moest nog even wachten, het werd 1 augustus 1970. Trainen deden we onder andere in de turnzaal van de vd Palmschool, met de heren Roodenburg. Rondjes lopen, over de bokken springen, ze wilden ons echt lenig krijgen. Voordat we de training hadden, hadden we eerst school op de Nicolaas Beetschool, en na school gingen we met een groepje naar de turnzaal via de kelder waar mijn sporttas stond.

Aangezien in 1970 ook het nieuwe complex in Holy werd geopend, heb ik alleen trainingen op het gras (cq modder) in het Nieuwlandpark gehad, de kleedkamers waren nog van die ouwe hokjes, of daar ook warm water was, weet ik niet meer.

1972 Zwaluwen E1

De oude elftalfoto’s geven aan hoe kaal het nog was aan de Zwaluwenlaan, vanaf de E3 werd een vast team gecreëerd met onder andere eerste elftalspeler Leen Pijpers als trainer, de topper die zo hard schoot en menig vrije trap in het kruis schoot. Met zijn E1 werden we ook kampioen.  Ook met C3 werden we eerste met de trainers Roodenburg en van Kolsteren, met o.a. Peter Spee, de gebroeders Velda, Roel Noordam, André van Elderen, Henk van der Hoek, René Biesheuvel, Fred Noordhoek, Henk Jumelet, Pieter van Veelen, Marcel in ‘t Veen en Rob Meeldijk.

1975 Zwaluwen C3

Tot aan de A2 speelde ik als rechtsback in de hoogste elftallen, toen was het nog standaard dat de jaargenoten samen de elftallen doorliepen, voor mijn team was dat E3, E1, D2, D1, C3, C1, B2, B1, A2 en A1. Echter voor A1 was ik net niet goed genoeg, toen werd er echt geselecteerd, maar mocht ik van dhr. de Haan wel de oefenpotjes meedoen. Andere trainers in de jeugd waren o.a. dhr. van Ree, dhr. Schneider, dhr. van Haaften en Henk Meerman. Een mooi verhaal is nog dat bij een toernooi op het VFC-terrein de geldzak niet meer mijn horloge bevatte. Ik kan me nog herinneren dat later de trainer zijn excuses aan mijn ouders aanbood aan de voordeur, en dat met Kerst tijdens een zaalvoetbaltoernooi in de Westwijk de gebroeders Roodenburg me vroegen even na afloop naar de tribune te komen, en daar schoven ze 50 gulden in mijn hand. Of dit uit de Zwaluwen kas gekomen is, ik denk het niet, dat hebben ze zelf betaald.

Na de jeugd kwam het seniorenvoetbal, in welk elftal word ik geplaatst? Aangezien Zwaluwen in 1980 hele sterke elftallen had, zelfs maximaal 5 in de KNVB klasse, alleen Quick Boys had diezelfde situatie, werd ik eerst geplaatst in de spits van het 11de, tsja, dat moet je niet doen. De week erna werd ik op de linksback plaats gezet van het 8ste, en dat bleek te voldoen want ik was “aangenomen” met spelers als Hans van der Poel, Leo de Man, Willem Visser, Cor Koelman en Fred van der Poel.

De trainingen waren toen nog op het gravelveld achter veld 1 op maandagavond, meestal waren er wel 3 potjes naast elkaar, de opkomst was groot. Zwaluwen had toen ook zo’n 18 senioren elftallen.

1984 Zwaluwen 7

Als vaste speler van het 8ste werd ik vaak gevraagd om ook reserve te staan bij het 7de, het kinderwagen elftal van o.a. Arjen Stolk, Henk Meerman, Arnold van Berkel, Aad van Noort, Hans Noorlander, Piet Remeijnse, Jan en Cok Bot, Leo Roobol en Hans Schriel. Ik mocht eigenlijk altijd wel even invallen voor o.a. Cok Bot. En als het meezat speelde ik om 16:15 nog een 3de wedstrijd, als bv het 13de te weinig man had.

 

Kampioenschappen waren er eigenlijk minimaal in de senioren, helaas maar 1, dat was het grandioze elftal met o.a. André van Elderen, Gerard Maas, Albert Simon, Edwin Nieuwstraten, Henny Smoor (nu ook 50 jaar lid!), Bart Schriel, Nico van der Vliet, Arjen van Witsenburg en Erik Both (ook hij 50 jaar lid!). We werden kampioen in 1988, in die jaren was het vooral een strijd met Vlaardingen 6 om de koppositie, die gasten kom ik nog wel tegen: “Zo, speel jij nog steeds?”

1989 Zwaluwen 6

Het wekelijks compleet maken van al die elftal heeft o.a. Mar Struijs jarenlang gedaan. Een hele klus. Een andere methodiek werd bedacht rond 1995 om “dienst” te doen om de 4 weken met groepjes van 2. Zo ontstonden de koppels Arjen Stolk/Mar Struijs, Ben Langbroek/Fred van der Poel Henk Spuijbroek/Paul Westerdijk en Arnold van Berkel/Martin Talmon. Dat hebben we een hele tijd vol kunnen houden.

 

Tussen de competities door hadden we ook hele gave voetbal toernooien. In de jeugd herinner ik me het toernooi bij IJsselmeervogels waar we tussen de potjes door als jonge gassies op de tribune zaten om met een transistorradio te horen dat Dick van der Berg een hele belangrijke 1-0 maakte bij het eerste in Vlaardingen. Ook het DeBoo toernooi en het toernooi bij ‘s Gravenzande staan in mijn geheugen gegriefd. Bij dat laatste toernooi kon je niet thuiskomen zonder een fuchsia of begonia, aangezien de organisatie na afloop altijd een grote bingo had met vele planten als prijzen.

2009 Zwaluwen 7

Een hoogtepunt was zeker voor mij de topscorertitel. Als verdediger en verdedigende middenvelder was het me toch gelukt om in het jaar 2005/2006 die titel te veroveren. Sluw opkomend op het juiste moment, en de strafschoppen erin prikken leverde mij die titel op. De eigen doelpunten in al die jaren noem ik maar niet.

Het jaar daarop, 2007, werd haast een memorabele. Met het 7de was het een strijd met 4 ploegen, de laatste wedstrijd in Naaldwijk was onze ondergang met een 2-0 nederlaag in de bloedhitte. Daar kwam ook boven water wie de anonieme “Coach” was met opzwepende online aanmoedigingen, dat bleek de “hof-fotografe” te zijn. Een prima team met o.a. Remko Dijkmans, Maurice Riedijk, Ronald en Edwin vd Water, Walter Vermeer, Gerard Monsanto, Hans Bierhoff, Hans Meeldijk, Mark Wijn, Theo Ipenburg, Enrico en Sandro Meneghini, Danny van Hees en Jan Bot.

2014 Zwaluwen VE2 en VE3

De titanenstrijd tussen de veteranen elftallen VE2 en VE3 was ook een happening. Wie was nu de beste? Dat werd uitgevochten in mei 2014 op veld 1. Een hartverwarmende strijd leverde “mijn” VE3 een dik verdiende 2-1 winst op dankzij goed verdedigen, alhoewel VE2 soms wel heel erg aandrong. Op de groepsfoto zie je alle coryfeeën, inclusief Arthur Scheek (40 jaar lid) en Aad Storm (60 jaar lid)!

Nu, in 2020, zijn deze 2 veteranenelftal samengevoegd, en is nu mogelijk het oudste elftal van Nederland. We zijn al blij als we een puntje pakken en na afloop is het altijd gezellig! En vergeet niet de oergezellige golfclinics in de “achtertuin” bij Kees Storm.

Op naar de 60 jaar.

Martin Talmon