JO19-2; Zaterdag 6 oktober thuis tegen Botlek JO19-1

Schreef ik vorige week dat het TOP moet zijn met de P van Punten, hebben we de punten! Eindelijk 😊. Een terechte 5 – 3 overwinning. Na een verlies en gelijkspel dan eindelijk een overwinning.

Maar was het TOP. Nee, niet helemaal. Vind het soms nog steeds rommelig en veel door het midden. Dat we wonnen vond ik lekker. De andere competitiewedstrijden hadden we ook moeten winnen en dan sta je fier bovenaan maar dit is voetbal en soms win je en soms verlies je.

Ik coachte best nog veel en als je binnen 5 minuten met 0 – 1 achter kom dan slaat de schrik je even om het hart, zeker als je eens weet hoe we dit doelpunt tegen kregen. Je moet in die situatie dan 1 ding NIET doen en dat is terugspelen op de keeper. Ja, of heel snel en direct maar niet aantonen dat je het gaat doen en na 4 seconden handelen, dan ben je te laat maar voor de tegenstander, die inmiddels al klaar staat, mooi op tijd. Gewoon lange bal naar voren als je het niet weet.

Ik probeerde deze wedstrijd iets anders. Niet om de 15 minuten wisselen maar om de 30 minuten. Iets langer spelen in de meest voor de hand liggende opstelling. Alles heeft zijn voordeel maar heeft ook zijn nadeel. Ben je laatste wissel, dan zit je het uit voor 30 i.p.v. 15 minuten. Loopt het niet, probeer dan maar eens zo te wisselen dat iedereen evenveel speelminuten krijgt. Voordeel is wel dat ze groeien in de wedstrijd. Hoewel je denkt dat je zo het beste begint en zo wil eindigen, blijven het mensen, waarvan sommige die dag toevallig in een blakende conditie verkeren maar ook personen die juist niet in die toestand verkeren. Gelukkig pakte alles goed uit, dus ik mag tevreden zijn met mijn aanpak technisch en tactisch.

Ach, het is nou eenmaal zo dat je iedere keer moeten kijken wat gaat goed / fout en wat ging goed / fout en dat meenemen naar de training. Er over praten op de training en oefenen, komt het allemaal echt wel een keer goed. Laatste training wilde ik signalen afstemmen. Als iemand dit signaal geeft, dan begrijpen de spelers wat hij wil doen. Kan soms handig zijn maar bij de eerst mogelijke spelhervatting verwachtte iedereen een signaal van de speler die het spel ging hervatten maar het signaal bleef uit dus dan maar afwachten wat er gebeurt. Komende training nog maar eens herhalen want van herhalen gaat het leven en hopelijk ook gebruikt worden. Ook de spelwijze weer eens doornemen en dat het over links of rechts moet en niet middendoor. Wanneer maak je het spel breed en wanneer smal. Afijn, maakt het leuk en uitdagend met deze groep aan de slag te blijven gaan.

Over de wedstrijd inhoudelijk kan ik niet veel. We hadden kansen genoeg om er 8 of 9 te maken maar ook Botlek had mogelijkheden om de 4 of 5 te maken. Geeft enigszins aan dat het toch nog rommelig ging. Zelfs een glaszuiver doelpunt van hen werd afgekeurd wegens buitenspel terwijl die jongen gewoon doorloopt. Een andere speler van Botlek staat dan wel “buitenspel” maar neemt geen deel en loopt niet hinderlijk.

Staan we met 3 -1 voor hoef je de wedstrijd niet te maken. Onze keeper mag, na een terugspeelbal, uittrappen en neemt dus zijn tijd. Niemand van Botlek komt naar hem toe dus kan en mag je blijven wachten. Ik snap dat dit heel raar is en dat ook het geduld van de keeper zo op de proef wordt gesteld. Maar je kan gewoon even tikken met je back of laatste man en laat ze maar komen. Nee, hij vind het toch wat lang duren en dan toch maar een lange bal echter hij schiet faliekant mis en de bal komt zo in de voeten van een Botlek speler. Dat die er niets mee doet, is een geluk bij een ongeluk maar wederom telde ik even tot 10.

Oh, de mooiste actie van de wedstrijd komt van mijzelf. Sta je langs de lijn komt er een hoge bal in mijn richting. Aannemen en even hooghouden tot de speler er is die de ingooi doet. Balletje raakt nimmer de grond. Je hoort het geroezemoes maar je kan het beter even zo laten zien dan zeggen hoe het moet 😊

a.s. Zaterdag uit tegen HBSS. Ik reken op 3 punten en vinden we aansluiting bij de bovenste teams. De week daarna kijk ik bijzonder uit naar de bekerwedstrijd (volgende ronde) bij en tegen VFC die 2e klasse spelen (wij 3e klasse). Ben benieuwd en ga er alles aan doen om daar met opgeheven hoofd weg te gaan.

Eric
(trainer/coach JO 19-2).