JO10-3; Wedstrijd om snel te vergeten

Rotterdam, 3 november 2018 – Vandaag stond de uitwedstrijd tegen FC Maense JO10-3 gepland. Het zou een wedstrijd met vreemde momenten gaan worden. Als extra informatie: normaal gesproken duurt een helft 25 minuten verdeeld over twee maal 12,5 minuten met een korte pauze.

De aftrap stond om 8:30 gepland en de jongens van Zwaluwen stonden met de bal onder voet klaar om te beginnen. Aan de zijkant van het veld was er echter een onderlinge discussie (die niets met onze wedstrijd te maken heeft) gaande bij FC Maense waardoor de wedstrijd een kwartier later begint dan verwacht. Als de wedstrijd van start gaat lijken onze jongens niet in hun beste vorm te steken. Achterin weten Mazin en Abdimajid de nodige aanvallen tegen te houden maar vervolgens leveren we de bal steeds in. We krijgen geen kansen en komen op een 1-0 achterstand als we iets te makkelijk verdedigen. Aden weet ons te behoeden voor een grotere achterstand met een goede redding. Onze enige ‘kans’ in deze periode is een schot van Wesley van te grote afstand waardoor het geen gevaar oplevert. Zwaluwen speelt niet best en FC Maense krijgt de nodige kansen maar Aden staat gelukkig goed te keepen. Anders dan we van de jongens gewend zijn wachten Tygo, Ryan, Wesley, Naïl, Jayden, Mazin en Abdimajid te veel af en zetten ze geen druk op de tegenstander als deze de bal heeft. Vlak voor de korte pauze nog een gevaarlijk moment voor ons doel. Dit maal niet door een kans maar door een schoen die richting ons doel vliegt. Met de term korte pauze neemt FC Maense het niet zo nauw. Zwaluwen staat al weer klaar om te beginnen maar aangezien de tactische bespreking bij het thuisteam veel tijd vergt duurt het even voordat we verder gaan. Als de wedstrijd wordt hervat gaat het niet veel beter met Zwaluwen. We leiden snel balverlies en spelen te afwachtend waardoor we niet tot goed voetbal komen. Aden probeert met verre uittrappen teamgenoten te bereiken maar ze staan te ver weg. Niet vreemd dat we op een 2-0 achterstand komen maar de manier waarop wel. Vanaf de kant waar de schrijver van dit stuk staat gaat een schot van een speler van FC Maense langs iedereen heen zo ons doel in. Vanaf de andere kant van het veld is ook te zien waarom niemand van ons reageert; de bal wordt duidelijk met de hand gestopt voordat er wordt geschoten. Ondertussen woedt er aan de zijkant van het veld een pittige discussie tussen de (wedstrijd)leider/tijd bij houder van FC Maense, een ouder en twee spelers waardoor er niemand van hun meer op het team en de wedstrijd let. Dit duurt enige tijd. Waar zijn we in beland ? Het wordt 3-0 als Aden de bal lost laat en de rebound wordt benut. De enige kans voor Zwaluwen is een schot van Wesley maar deze gaat helaas naast. FC Maense krijgt meer kansen en hoekschoppen. Vlak voor rust wordt het vanuit een hoekschop nog 4-0 als Aden de bal niet onder controle krijgt. Met een rot gevoel gaan we de rust in en dit gevoel wordt er niet beter op als blijkt dat het eerste deel van de eerste helft ruim 14 minuten heeft geduurd en het tweede deel maar liefst 19 minuten. Zeker twee (en misschien wel drie) doelpunten hadden dus nooit mogen tellen.

Het mag geen verrassing zijn als Zwaluwen eerder klaar staat voor de aftrap van de tweede helft. Er is nu een ander Zwaluwen te zien. We zetten sneller druk en de durf komt meer terug in het team. Ryan heeft pech als een schot van hem vanaf de linkerkant van het veld in de verre hoek op de paal eindigt. Onze jongens zitten nu veel beter in de wedstrijd maar ook FC Maense blijft gevaarlijk. Zo heeft Aden een goede redding in huis op een kans van dichtbij. Net als in de eerste helft maakt FC Maense de nodige overtredingen maar het worden er steeds meer (waarschijnlijk omdat Zwaluwen er nu meer een wedstrijd van maakt). Een overtreding op Jayden levert een vrije trap die hij zelf zal nemen. Naïl en Ryan staan dicht bij het doel opgesteld. Het schot van Jayden kan nog door de keeper worden gestopt maar hij kan niet voorkomen dat Ryan de bal met zijn knie over de doellijn weet te krijgen; 4-1. Het doelpunt doet ons zichtbaar goed. Jayden, Abdimajid, Wesley, Tygo, Ryan, Mazin en Naïl spelen de bal nu beter rond, zetten nog meer druk en durf zien. Lange ballen van Aden komen nu ook beter aan. Nu Lieke de tijd ook maar bij is gaan houden gaan we op tijd naar de korte pauze. Het klinkt raar maar er is best nog wat mogelijk in de laatste periode. Dit wordt ook aan de jongens meegegeven. Een aanval die op het middenveld met Naïl begint komt via Jayden en Ryan bij Wesley terecht. De keeper van FC Maense weet zijn schot nog te stoppen maar het is opnieuw Ryan die goed staat opgesteld en laag en hard de 4-2 binnen schiet. Het had echt spannend kunnen worden als een schot van Wesley tegen de touwen was gegaan maar helaas gaat het naast. FC Maense krijgt nog twee behoorlijk grote kansen maar in beiden gevallen gaan ze (ruim) over ons doel. Er zijn behoorlijk wat overtredingen. Zo krijgt Ryan een elleboog in zijn gezicht, ontvangt Wesley een klap en krijgen Tygo en Jayden het nodige duw, trek en schopwerk te verwerken. Zwaluwen laat zich meer zien en krijgt een aantal kansen maar zal niet dichter bij FC Maense komen. Vlak voor tijd maakt Jayden nog een keurige slidingtackle op de bal. Een speler van FC Maense valt over hem heen maar daar kan Jayden weinig aan doen aangezien hij daar al ligt. Toch wordt er om onverklaarbare redenen een overtreding in gezien. Gelukkig levert de vrije trap niets op. Opnieuw heeft Lieke de tijd goed bijgehouden en klinkt het laatste fluitsignaal. Met de afsluitende strafschoppen zijn er een aantal mooie Vlaardingse doelpunten te zien en houdt Aden de nodige ballen uit zijn doel.

Na afloop gaan we snel richting Vlaardingen. Met alles er op en er aan, op de tweede helft (voetballend gezien) na, is het een wedstrijd om heel snel te vergeten.