Derde plaats Zwaluwen JO9-7 tijdens VFC toernooi

Vlaardingen, 15 april 2017 – Het eerste toernooi van het seizoen, tevens ook het eerste toernooi ooit voor de spelers, was lekker dichtbij huis. TOGB JO9-12, VFC JO9-13, SVH JO9-10 en XerxesDZB JO9-12 waren vandaag de tegenstanders voor ons Zwaluwen JO9-7. Met minder spelers dan verwacht (7 in plaats van 8) gingen we het toernooi in. In ieder geval konden we beginnen met 7 tegen 7, althans …

Vanwege wat logistieke uitdagingen begonnen we het toernooi niet met 7 spelers maar slechts met 5. In het begin van het duel tegen TOGB was hier echter niets van te merken. Je zou verwachten dat je met 2 spelers minder rustig zou beginnen maar daar dachten Stan, Joe, Xavi en Ryan duidelijk anders over ! Direct werd er druk op de tegenstander gezet en dat leverde al snel een kans voor Stan op maar het geluk zat niet mee. Doordat we ook goed als team stonden te verdedigen werd de tegenstander niet gevaarlijk. Schoten verdwenen vooral (ruim) naast het doel van keeper Abdimajid. Na de goede opening van Zwaluwen kwam het duel meer in evenwicht en kwamen er minder kansen voor beide teams. Gelukkig duurde het niet al te lang voordat Muket en Jelle ons konden versterken zodat we met een compleet zevental de strijd aan konden gaan. Gaandeweg de wedstrijd werd TOGB steeds sterker en werd het voor ons lastiger om onder druk te komen. Abdimajid had een paar goede reddingen in huis. Zeker toen een speler van TOGB van dichtbij hard kon uithalen. Het schot werd met een knappe reflex over het doel getikt door Abdimajid. Ondertussen hadden Joe en Stan al een aantal pogingen ondernomen om gevaar te stichten maar dit leverde helaas niets op. Xavi, Ryan, Jelle en Muket bleven goed verdedigen en wisten veel ballen te onderscheppen en/of weg te schieten bij gevaar. De minuten verstreken en er leek een punt voor Zwaluwen in te zitten. Vlak voor tijd gaat het dan toch mis. Je kan het amper een schot noemen maar een bal gaat richting het doel en gaat onder de armen van de prima keepende Abdimajid door en zo verliezen we dan toch nog met 1-0.

De tweede wedstrijd was tegen organisator VFC, een heuse Vlaardingse derby ! Na de aftrap ontstond er een wedstrijd die redelijk gelijk op ging. Joe was de keeper in dit duel en Jelle, Abdimajid, Ryan, Muket, Joe en Xavi streden voor iedere meter. Doordat we elkaar voorin iets te weinig hielpen lukte het Stan en Abdimajid niet om dichtbij het doel van VFC te komen in het begin van de wedstrijd. We waren ook iets minder fel in de duels en hielden iets te veel afstand waardoor onze tegenstander tijd kreeg om te voetballen. De kansen die VFC kreeg waren niet groot en Joe liet als keeper goed voetenwerk zien. Ondanks dat we redelijk stonden te verdedigen kregen we toch een doelpunt om onze oren. Een bal bleef dichtbij het doel liggen en in plaats van de bal weg te schieten keken we elkaar alleen aan en daar wist een speler van VFC wel raad mee. Joe was kansloos en zo kwamen we met 1-0 achter te staan. We lieten ons echter niet uit het veld slaan en zochten de aanval weer. Een schot van Stan werd gered door de keeper van VFC en Abdmijad kwam een heel eind maar zonder de steun van teamgenoten was er voor hem geen doorkomen aan. Het was jammer dat we niet meer druk gingen zetten op de verdediging van VFC want deze zag er niet heel stabiel uit. Nog een keer kreeg VFC een grote kans maar met wat kunst en vliegwerk konden we de bal wegwerken. Ryan, Jelle, Xavi, Stan, Joe en Abdimajid lieten zich hierna niet meer verrassen in de verdediging en op het middenveld maar aanvallend konden we geen vuist maken. Joe had nog een goede redding in huis met zijn voeten en de daaruit volgende hoekschop leverde geen gevaar op. Zo werd ook de tweede wedstrijd met 1-0 verloren.
Na een wat langere pauze wachtte onze volgende tegenstander. Tegen SVH begonnen we minder fel en leken we wat angstig te zijn. Of dit kwam door het forsere postuur van een aantal tegenstanders weet ik niet maar de jongens speelden anders dan we gewend zijn van Zwaluwen JO9-7. In de derde wedstrijd was Stan de doelman en hij zou een drukke wedstrijd gaan krijgen. SVH nam al snel het initiatief en het duurde niet lang voordat Stan moest redden. De 1-0 viel uit de daaropvolgende hoekschop. De bal werd hard voor het doel geschoten en Stan kon de bal niet vasthouden waarop deze in het doel verdween. Nog steeds onder de indruk van de tegenstander liet Zwaluwen zich afbluffen en niet lang na de 1-0 viel ook de 2-0. Een tegenstander werd niet aangepakt, kon daardoor te makkelijk doorlopen en liet Stan met een schot kansloos. Xavi, Joe, Abdimajid, Jelle, Muket en Ryan kwamen maar niet in hun spel en het was wachten op meer doelpunten. Gelukkig herpakten onze jongens zich en stond Stan prima te keepen. We werden weer iets brutaler en kwamen iets beter in de wedstrijd. Hierdoor kregen we iets meer lucht achterin maar het gevaar van de hoekschoppen bleef. Iedere hoekschop die SVH kreeg werd hard voor het doel geschoten en dit leverde iedere keer veel gevaar op. Gelukkig wist Stan en de verdediging (soms met het nodige geluk) het doel verder schoon te houden. De felheid waarmee we normaal de duels aangaan was nog niet echt zichtbaar maar dit ging veranderen. Joe zocht de aanval, passeerde een speler en kreeg vervolgens een flinke schop tegen zijn enkel te verwerken. Dit was het sein voor Zwaluwen om uit een ander (feller) vaatje te gaan tappen. Ryan nam de vrije trap en schoot de bal langs de muur richting het doel. Helaas raakte het schot de buitenkant van de paal. Hierna zagen we weer het Zwaluwen wat we gewend zijn. Muket, Jelle, Xavi, Abdimajid, Ryan en Joe gingen de duels weer aan en lieten zich niet meer afbluffen. Ryan wist op het middenveld de bal te veroveren en liep weg bij drie tegenstanders en ging op het doel van SVH af. Het schot wat volgde vormde jammer genoeg geen gevaar voor de keeper. Vlak voor tijd kregen we nog een vrije trap tegen. Het kiezelharde schot werd door Stan knap naast het doel getikt waardoor de eindstand 2-0 bleef. In een duel waarin de emoties soms hoog opliepen en we, zeker in het begin, niet onszelf waren lieten de jongens zich uiteindelijk weer van hun beste kan zien.

XerxesDZB was de laatste tegenstander en een mooie tegenstander wat betreft historie. Bij de opa’s, en misschien ook oma’s, klinken namen als Faas Wilkes, Coen Moulijn en Willem van Hanegem niet onbekend in de oren en dit zijn allemaal oud spelers van de club die destijds nog Xerxes heette. Terug naar het heden. Het was afwachten hoe Zwaluwen zich zou herstellen van de wedstrijd tegen SVH. Gelukkig hoefden we niet lang op het antwoord te wachten want vanaf de aftrap was er een fel Zwaluwen te zien wat direct het initiatief nam. Met Jelle in het doel en Stan, Xavi, Muket, Ryan, Joe en Abdimajid in het veld werd de tegenstander fel op de huid gezeten en dit had al snel resultaat. Na een kans voor Zwaluwen wilde de keeper van XerxesDZB het spel hervatten maar op dat moment werd het team vastgezet op de eigen helft. Toen de bal weer in het spel werd gebracht veroverde Stan de bal, passeerde een speler en ging op weg naar het doel. Het schot wat daarop volgde liet de keeper kansloos en zo kwam Zwaluwen verdiend op voorsprong ! De voorsprong gaf het team duidelijk vleugels. Een pass van Ryan kwam via Joe terecht bij Stan en hij kon weer op het doel van XerxesDZB afgaan. De keeper wist ditmaal wel te redden en de rebound belandde op de paal waardoor de stand 1-0 bleef. XerxesDZB probeerde het wel maar werd afgetroefd door een fel spelend Zwaluwen. Muket, Xavi en Abdimajid wonnen bijna alle duels en Joe, Stan en Ryan hielpen mee met verdedigen als dit nodig was. Hierdoor kreeg onze tegenstander weinig tijd en kon het amper gevaarlijk worden. Jelle kreeg weinig te doen maar wat hij moest doen deed hij goed en ook zijn spelhervattingen zorgden ervoor dat het tempo in de wedstrijd bleef. Ondertussen hadden Ryan en Joe, van dichtbij, het doel onder vuur genomen maar dit leverde nog niet de 2-0 op. Geweldig om te zien hoe Xavi, Abdimajid en Muket de spelers van XerxesDZB op bleven jagen en Ryan, Stan en Joe het de verdediging van de tegenstander moeilijk bleven maken. Het was wachten op de 2-0 en deze zou ook vallen. Ryan had de bal op links, keek om zich heen en trok naar binnen. Met een prachtige pass zette hij Stan vrij voor de keeper. Stan bleef kalm voor het doel en schoof de bal in de verre hoek. Zwaluwen bleef heer en meester, gaf niets weg maar wist ook niet meer te scoren. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot vlak voor tijd. Stan passeerde op de eigen helft een tegenstander en, het waarom ontgaat me nog steeds, deze besloot met een sliding van achteren Stan volkomen onnodig onderuit te schoppen. Gevolg: einde wedstijd voor Stan met een, naar later bleek, gekneusde enkel. Zo speelden we een prima wedstrijd maar liep het goede gevoel wel een smet op met de blessure van Stan.

Door de overwinning op XerxesDZB eindigde Zwaluwen op een keurige 3e plaats !

Hierbij ook een dank je wel richting VFC voor de uitnodiging en de organisatie van een heel leuk toernooi.

Nu op naar zaterdag waar ons een uitwedstrijd tegen GDA JO9-8M staat te wachten. Hopelijk kunnen we het goede spel van de wedstrijd tegen XerxesDBZ een passend vervolg geven en de competitie met een overwinning afsluiten.

Ryan, Joe, Jelle, Muket,Xavi en Abdimajid na het behalen van de 3e plaats. Op de foto ontbreekt Stan.